Babytheek

babytheek

Wat?


De Babytheek is een bibliotheek voor babyspullen.

Het is een handig uitleensysteem voor babyspullen die je slechts een korte tijd nodig hebt. Of je nu klein woont, een beperkt budget hebt of radicaal wilt kiezen voor minder spullen… De Babytheek is het antwoord voor jonge gezinnen op zoek naar duurzaam babymateriaal. In april 2018 opende in GC Elzenhof de allereerste Babytheek van het land.

Waarom?


Vele ouders zullen het herkennen: "We verwachten een kindje!", "Hoera!" en "Wat spannend!”, maar ook “Help, wat hebben we allemaal nodig?” En dan begint de zoektocht of de kooptocht, maar ook grote vragen als ‘Heb ik dit echt allemaal nodig straks?'. Vanuit verschillende hoeken hoor je wat je allemaal zeker nodig hebt voor een goede opvoeding van je pasgeboren baby. Voor je het weet staat je woning vol met spullen waarvan anderen zeggen dat het handig, nuttig of absoluut noodzakelijk kan zijn. En eigenlijk hebben we veel van die spullen maar voor even nodig, want een baby groeit ontzettend snel. In sommige garages of zolders staan spullen te wachten tot een volgende geboorte of een neefje/ nichtje dat nog moet komen. Daarnaast heeft niet iedereen een ruim netwerk om op terug te vallen en babyspullen door te krijgen. Een Babytheek biedt een oplossing aan deze noden.

 

Hoe?

  • Je krijgt toegang tot kwaliteitsvolle en duurzame babyspullen die je vaak maar kort nodig hebt (zoals babybadje, verkleinkussen maxicosy, borstvoedingskussen, babycook, wippertje, buggy, …)

  • We bieden een mogelijkheid om producten te testen (niet iedere baby vindt een draagzak fijn)

  • We verkleinen de afvalberg. Gebruikte babyspullen worden niet weggegooid, maar krijgen een nieuw leven.

  • We bieden een oplossing voor mensen die klein wonen. Je wint plaats in huis door enkel spullen te lenen die je op dat moment nodig hebt. Wat je niet meer nodig hebt, breng je terug naar de Babytheek.

  • We brengen jonge gezinnen in contact met een concreet voorbeeld van gebruik in plaats van bezit. Het ondersteunt het delen van goederen van jongs af aan.

  • Het is  goed voor je portemonnee. Je hoeft geen dure babyuitzet meer aan te schaffen.
 We creëren een ontmoetingsplek voor jonge ouders.

 


Voor wie?


Iedereen kan lid worden van de Babytheek. De Babytheek is er voor ouders en grootouders, arm of rijk, nieuw samengestelde gezinnen of alleenstaanden, minimalisten en uitprobeerders, …  Als lid heb je toegang tot heel wat kwalitatieve babyspullen!

Bekijk de catalogus van de Babytheek.

Voor meer info: sarah.vanriel@vgc.be

De Babytheek is een samenwerking tussen GC Elzenhof en Netwerk Bewust Verbruiken

 

 

Fotogalerij: 
Logo babytheek
babytheek draagzak baby
babytheek
babytheek
babytheek
babytheek