Luchtpijp: Bouw je eigen fijn stof meter!

Publicatiedatum: 
Donderdag, 24 oktober 2019 - 05:07

Er broeit iets rond luchtkwaliteit in onze samenleving. Door het vele verkeer, de grote dieselvloot, de industrie ... wordt de druk op onze luchtkwaliteit alsmaar groter. Het is duidelijk dat het bewustzijn hierover en de druk om er iets aan te doen groeit. Dit helpt om het thema op de agenda te zetten. Een voorbeeld hiervan is dat burgers zelf aan de slag gaan om luchtkwaliteit te meten. En ook wij in Elzenhof dragen graag ons steentje bij!

luchtpijp fijn stof

Zo kwam begin oktober een vrijwilliger van Beweging.net een fijn stof meter plaatsen aan de gevel van ons tijdelijk secretariaat in de Scepterstraat te Elsene. Collega Sarah had deze meter zelf in elkaar geknutseld tijdens een workshop in Elzenhof. Vanaf nu kan je in real-time op de luchtkaart de luchtkwaliteit opvolgen! De sensor meet meerdere zaken, maar het meest relevant ivm luchtkwaliteit en impact op de gezondheid zijn de pm 2,5 waarden (deeltjes die kleiner dan 2,5 micrometer) en de pm10 waarden (deeltjes die kleiner zijn dan 10 micrometer).

Dit initiatief komt van Beweging.net. Zij willen burgers en verenigingen de kans geven om zelf met het bouwpakket 'Luchtpijp' een eigen fijn stof meter te maken. Deze kunnen ze dan aan de dakgoot of het balkon hangen en connecteren met Wifi. Vanaf dan kan je elk moment van de dag op een website live de gehaltes fijn stof (PM 2,5 en PM10) meten. Er hangen momenteel al ongeveer 300 fijn stofmeters en er blijven er bij komen. Beweging.net coördineert de meetpunten in het Brussels Gewest. Hiermee willen ze de impact op de gezondheid meten. Eind dit jaar zullen ze de Brusselse resultaten analyseren en hierover uitgebreid verslag brengen. Wordt vervolgd!

Meer info: https://www.luchtpijp.be/

Link naar de luchtkaart