Van zolder tot kunstenwerkplaats

kunstenwerkplaats
“Een plek waar we jonge makers artistiek, productioneel en financieel begeleiden met hun eerste projecten.”

 

Tijdens de verbouwingswerken zal de zolder omgetoverd worden tot een zogenaamde kunstenwerkplaats. Daar krijgen beginnende kunstenaars begeleiding en de ruimte om hun ideeën uit te werken. Daarom spraken we met Karlien Vanhoonacker, artistiek coördinator van de kunstenwerkplaats van de Pianofabriek die hierrond met Elzenhof samenwerkt.

 

Wat is dat, een kunstenwerkplaats?

Een kunstenwerkplaats is een plek waar we jonge makers artistiek, productioneel en financieel begeleiden met hun eerste projecten. We helpen hen bijvoorbeeld met het organiseren van een voorstelling of met het vinden van een repetitieruimte. Onze focus is ook vrij multidisciplinair. Zo ondersteunen we bijvoorbeeld geluidskunstenaars die op de grens tussen performance en installatie werken en die weinig plekken vinden om hun kunst uit te oefenen.

 

Hoe komen kunstenaars bij jullie terecht?

Mensen contacteren ons gewoonweg. Een aantal van onze kunstenaars komen uit scholen zoals het RITCS of het KASK, en hun werk pikken we vaak op tijdens eindejaarsvoorstellingen of projecten. Maar soms staan kunstenaars ons gewoon op te wachten aan de receptie (lacht). Daarna proberen we hen zo goed mogelijk te begeleiden. Meestal door hen toegang te geven tot onze ruimtes, zoals onze dansstudio of black box, of hen artistiek of administratief te helpen.
 

Gaan de andere bezoekers van Elzenhof hier iets van merken?

De rijkdom zit in de aanwezigheid van de kunstenaars in het gemeenschapscentrum. De kunstenaars zijn natuurlijk zoals andere bezoekers van de centra. Net zoals er al taallessen of kookworkshops zijn, zullen er nu residenties plaatsvinden. We organiseren wel ook bredere projecten, bijvoorbeeld tijdens de kunstendag voor kinderen waar we scholen uit de buurt koppelen aan onze artiesten.
 

Hoe ziet de toekomst eruit?

We zien de toekomst zonnig in. Naast de Pianofabriek zal Elzenhof nu ook een residentieruimte hebben, wat betekent dat we in totaal drie studio's aanbieden. En dat is belangrijk, want momenteel kunnen we de vraag niet volgen. Daarnaast doen we tijdens de zomer ook residenties in andere gemeenschapscentra. Zo leren kunstenaars Brussel beter kennen, maar verbinden we de mensen van de gemeenschapscentra ook met die kunstenaars. En daar kunnen spontaan nieuwe dingen uitgroeien.

 

Interview met Karlien Vanhoonacker (Kunstenwerkplaats Pianofabriek)
Door: Tom Cassauwers