FAQ I Veelgestelde vragen

Deelname aan activiteiten en cursussen

Elzenhof organiseert gratis en betalende activiteiten. Voor sommige betalende activiteiten zijn er kortingstarieven.

Ben je een Brusselaar met beperkte financiële middelen? Voor sommige activiteiten kan je genieten van een verlaagde prijs via de Paspartoe tegen kansentarief. Deze korting staat steeds vermeld op de pagina van de activiteit onder ‘Prijs’, rechtsboven de pagina. Bekijk de vraag ‘Hoe een Paspartoepas laten aanmaken?’ of lees er meer over op de website van Paspartoe of vraag ernaar aan ons onthaal.  

Andere kortingstarieven? Voor sommige activiteiten kan je genieten van andere kortingstarieven. Deze tarieven vind je op de pagina van de activiteit onder ‘Prijs’ (rechtsboven de pagina). 

Zie ook Veelgestelde vragen ‘Speelweken en Sportkampen’ en FAQ’s ‘Cursussen voor kinderen’. 

Inschrijven via onze website kan via de knop ‘Schrijf je in’. Deze knop staat rechtsboven de pagina van de activiteit.  

Voor sommige activiteiten moet je rechtstreeks bij de lesgever of organisator inschrijven. Deze inschrijfgegevens vind je op de pagina van de activiteit onder ‘Extra informatie’. 

Voor sommige activiteiten is het niet nodig om in te schrijven. Dit staat vermeld op de pagina van de activiteit onder ‘Extra informatie’. 

Heb je geen computer of heb je hulp nodig? Kom dan naar het onthaal van het gemeenschapscentrum. Onze openingsuren vind je hier. Je kan niet telefonisch inschrijven. 

Aan het onthaal kan je cash betalen, of met je bankkaart (bancontact), Visa of Mastercard.
Schrijf je online in? Dan betaal je via de website https://tickets.vgc.be met je bankkaart (bancontact), Visa en Mastercard. 

Voor sommige activiteiten kan je genieten van een verlaagde prijs via de Paspartoe tegen kansentarief.   Zie ‘Zijn er kortingstarieven?’. Kom naar ons onthaal om een gratis Paspartoe tegen kansentarief aan te maken. Je toont aan dat je recht hebt op het kansentarief door een van deze documenten te tonen:  

  • Attest of klevertje van het ziekenfonds (recht op verhoogde tegemoetkoming) 

  • Of: Attest van een organisatie budgetbeheer, van een collectieve schuldbemiddelaar of van het OCMW of een vonnis of een verklaring van een schuldbemiddelaar 

  • Of een voucher van een organisatie erkend door de Vlaamse Gemeenschapscommissie 

Veel van onze activiteiten zijn niet taalgebonden. Andere activiteiten gaan door in het Nederlands (NL), Frans (FR), Engels (EN) of meerdere talen. Deze info vind je op de pagina van de activiteit onder ‘Extra informatie’.  

Voor ‘Cursussen’ voor kinderen en ‘Speelweken en sportkampen’ voor kinderen moeten de kinderen Nederlands spreken en begrijpen. Voor familieactiviteiten is dit vaak niet nodig. De taalinfo vind je terug op de pagina van de activiteit (onder Extra Informatie). 

Heb je extra begeleiding of aangepaste infrastructuur nodig? Contacteer ons dan op voorhand, dan bekijken we samen wat er mogelijk is. 

Het onthaal van het centrum kan een verzekeringspapier opstellen. Vraag het aan je lesgever of de begeleider van de activiteit. Dat papier kan de dokter verder invullen. In bepaalde gevallen komt de verzekering van de Vlaamse Gemeenschapscommissie tussen in de medische kosten.  

Via de websites www.n22.be en www.sportinbrussel.be vind je een groot deel van de Nederlandstalige activiteiten in Brussel. 

Speelweken en sportkampen

Je kan online inschrijven via de website van GC De Maalbeek of GC Elzenhof, dit via de knop ‘Schrijf je in’. Deze knop staat rechtsboven de pagina van de speelweek. 

Of ga rechtstreeks naar https://tickets.vgc.be/ 

Heb je geen computer of heb je hulp nodig? Ga dan naar het onthaal van GC De Maalbeek. Hier vind je onze contactgegevens en openingsuren.

Opgelet! De inschrijvingen voor de speelweken van GC Elzenhof en GC De Maalbeek worden opgevolgd door GC De Maalbeek. Ter plaatse inschrijven kan enkel in GC De Maalbeek, niet in GC Elzenhof. 

Er zijn jaarlijks 3 inschrijfmomenten voor de speelweken:  

  • De week na de kerstvakantie voor de speelweken van krokus en Pasen.  

  • De week na de paasvakantie voor de speelweken van de zomervakantie.  

  • De 2e week na de zomervakantie voor de speelweken van de herfstvakantie.  

De exacte inschrijfdatum vind je in onze nieuwsbrief, website, sociale media  en in onze brochures. 

Er zijn drie tarieven in ons gemeenschapscentrum: het standaardtarief, het kortingstarief voor 2e en 3e kind, en het reductietarief met de Paspartoe tegen kansentarief. 

Met Paspartoe tegen kansentarief genieten kinderen uit gezinnen met beperkte financiële middelen van een verlaagde inschrijvingsprijs. Via de website van Paspartoe of aan ons onthaal kom je er meer over te weten.  

Je krijgt van het gemeenschapscentrum deze documenten voor een (gedeeltelijke) terugbetaling : 

  • Fiscaal attest: als je je kind inschreef, krijg je het volgende kalenderjaar automatisch een fiscaal attest in je mailbox. Heb je geen mailadres? Dan wordt het fiscaal attest verzonden naar je postadres.  

Of download je attest zelf via tickets.vgc.be in jouw ouderzone. 

Heel wat diensten, organisaties of gemeenten  helpen financieel bij een inschrijving voor speelweken. Hier vind je een overzicht voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. 

Ook sommige ziekenfondsen (mutualiteit) bieden een tegemoetkoming in het inschrijvingsgeld van kampen, speelpleinwerking en meerdaagse (sport)activiteiten.  

We verdelen de kinderen in groepen op basis van leeftijd. Als kinderen dezelfde leeftijd hebben, zitten ze zeker in dezelfde groep. Zijn de kinderen niet even oud en willen ze toch graag in dezelfde groep? Vraag dit zeker even na bij de verantwoordelijke ter plaatse of dit kan. 

Je kind draagt het best speelkleding die gemakkelijk zit en die vuil mag worden. Geef ook kleding mee om buiten te kunnen sporten en spelen, zoals aangepaste schoenen, een trui en (regen)jas, een zonnepet, … 

Je krijgt een week op voorhand een e-mail met een lijstje wat nodig is. Indien er specifieke kleding vereist is voor een speelweek, dan wordt dit hierin meegegeven. 

Ja, geef een lunchpakket, drinkfles en gezonde tussendoortjes (tien- en vieruurtje) mee met je kind. Je krijgt een week op voorhand een e-mail met een lijstje wat nodig is.  

De activiteiten tijdens een speelweek zijn gevarieerd en aangepast aan de leeftijd van de kinderen.  
Het programma krijg je vooraf per mail. 

De dag is zo ingedeeld: 

  • 8.30 - 9.30 u.: opvang 

  • 9.30 - 16.00 u.: activiteiten 

  • 16.00 - 17.00 u.: opvang  

Ja, er is gratis opvang van 8.30 uur ’s morgens tot 17.00 uur ’s avonds. 

Heeft je kind nood aan extra begeleiding of aangepaste infrastructuur? Contacteer ons dan minimum 4 weken voor de start  van de speelweek, dan bekijken we samen wat er mogelijk is.  

Je kan steeds inschrijven op de wachtlijst.  Dit is gratis en zonder verplichtingen. Wanneer er een plaats vrijkomt, contacteren we je. Wil je kind nog steeds meedoen, dan kan je betalen en is je kind effectief ingeschreven.  

Of zoek een andere speelweek op de activiteitenpagina van jonginbrussel.be

Wanneer je kind ziek is, kan je de speelweek annuleren. Bezorg binnen de 5 werkdagen na de start van de ziekte of het ongeval een gedateerd medisch attest aan het gemeenschapscentrum via demaalbeek@vgc.be. Geef ook je rekeningnummer door. Zo betalen we je het inschrijfgeld van het aantal resterende dagen snel terug. 

Annuleer je 30 kalenderdagen voor de start van de speelweek? Dan krijg je het volledige inschrijvingsgeld terug.  Stuur hiervoor een mail naar demaalbeek@vgc.be en vermeld je naam , de naam van je kind, je rekeningnummer en de datum van de speelweek.  

Annuleer je minder dan 30 kalenderdagen voor de start van de speelweek? Dan krijg je geen geld terug. 

Ja. Bij minder dan 6 inschrijvingen kunnen we beslissen om de speelweek te annuleren. Ook in gevallen van overmacht kan dit gebeuren. Het inschrijvingsgeld wordt in deze gevallen steeds volledig terugbetaald.  

Ja. Kinderen die deelnemen aan de speelweek moeten zindelijk zijn . Ervaart je kind hier moeilijkheden mee? Neem contact op met koen.baele@vgc.be  

Ja, kinderen moeten Nederlands spreken en begrijpen.   

Wij nemen meteen contact op met de ouder(s) en vragen om zelf naar een dokter te gaan als dat kan. In bepaalde gevallen komt de verzekering van de Vlaamse Gemeenschapscommissie tussen in de medische kosten. Je krijgt van ons een papier mee voor de verzekering dat de dokter moet invullen.   

Wij houden alle gevonden voorwerpen zonder houdbaarheidsdatum maximaal één seizoen bij. Ben je iets verloren? Neem contact op met ons. Je kan je verloren voorwerp ophalen tijdens de openingsuren van Elzenhof of De Maalbeek
Opgelet: Het gemeenschapscentrum is niet verantwoordelijk voor diefstal door derden, verlies binnen het gebouw of beschadiging van persoonlijk materiaal. 

Zonder schriftelijke toelating mogen kinderen niet alleen naar huis. Je kan dit aanduiden op de medische fiche tickets.vgc.be onder ‘vragenlijsten’ bij ‘naam van jouw kind’. 

Nee. Alle communicatie, zoals fiscaal attest en facturen, is persoonlijk en gekoppeld aan de account die je aanmaakt bij de registratie. Als je andere kinderen inschrijft onder jouw account zal je dus een foutief fiscaal attest of een foutieve factuur krijgen. De factuur blijft ook gekoppeld aan jouw account en jij bent verantwoordelijk voor de betaling. 

Cursussen voor kinderen

Je kan online inschrijven via de website van GC Elzenhof (www.gcelzenhof.be), dit via de knop ‘Schrijf je in’. Deze knop staat rechtsboven de pagina van de cursus. 

Of ga rechtstreeks naar https://tickets.vgc.be/ 

Heb je geen computer of heb je hulp nodig? Ga dan naar het onthaal van GC Elzenhof. Hier vind je onze contactgegevens en openingsuren.

We organiseren twee inschrijfmomenten: vanaf half augustus voor cursussen in het 1e semester, en vanaf half december voor cursussen in het 2e semester. De exacte data vind je terug op onze website bij de cursusinfo. Als er nog plaats is, kan je kind nog later tijdens het schooljaar starten. Dat kan niet bij alle cursussen. 

Er zijn drie tarieven in ons gemeenschapscentrum: het standaardtarief, het kortingstarief voor 2e en 3e kind, en het reductietarief met de Paspartoe tegen kansentarief. 

Met Paspartoe tegen kansentarief genieten kinderen uit gezinnen met beperkte financiële middelen van een verlaagde inschrijvingsprijs. Via de website van Paspartoe of aan ons onthaal kom je er meer over te weten.  

Je krijgt van het gemeenschapscentrum deze documenten voor een (gedeeltelijke) terugbetaling : 

  • Fiscaal attest: als je je kind inschreef, krijg je het volgende kalenderjaar automatisch een fiscaal attest in je mailbox. Heb je geen mailadres? Dan wordt het fiscaal attest verzonden naar je postadres. 

Of download je attest zelf via tickets.vgc.be in jouw ouderzone. 

Heel wat diensten, organisaties of gemeenten helpen financieel bij een inschrijving voor vrijetijdsactiviteiten. Hier vind je een overzicht voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. 

Ook sommige ziekenfondsen (mutualiteit) bieden een tegemoetkoming in het inschrijvingsgeld.  

We verdelen de kinderen in groepen op basis van leeftijd. Als kinderen dezelfde leeftijd hebben, zitten ze zeker in dezelfde groep. Zijn de kinderen niet even oud en willen ze toch graag in dezelfde groep? Vraag dit zeker even na bij de verantwoordelijke ter plaatse of dit kan. 

Je kind draagt het best speelkleding die gemakkelijk zit en die vuil mag worden. Specifieke informatie krijg je per cursus. 

Je kind brengt best een drinkfles mee. Voor activiteiten die langer dan 1 uur duren brengt je kind best ook een gezond tussendoortje mee. 

Als je kind specifieke materialen moet meebrengen, laten we je dat minstens een week op voorhand weten. 

De meeste cursussen starten half september en eindigen eind juni. De exacte start- en einddatum staan op onze website. We geven de data ook nog eens mee bij je inschrijving. Tijdens vakantieperiodes en op officiële feestdagen zijn er geen cursussen. 

Nee, er is geen opvang. Haal je kind stipt op na afloop van de cursus. 

Heeft je kind nood aan extra begeleiding of aangepaste infrastructuur? Contacteer ons dan minimum 4 weken voor de start van de cursus, dan bekijken we samen wat er mogelijk is.  

Schrijf je kind toch in, dan komt het automatisch op de wachtlijst. Dit is gratis en zonder verplichtingen. Wanneer er een plaats vrijkomt, contacteren we je. Wil je kind nog steeds meedoen, dan kan je betalen en is je kind effectief ingeschreven. 

Of zoek een andere cursus op de activiteitenpagina van jonginbrussel.be

Wanneer je kind langdurig ziek is, kan je de cursus annuleren. Bezorg binnen de 5 werkdagen na de start van de ziekte of het ongeval een gedateerd medisch attest aan het gemeenschapscentrum via elzenhof@vgc.be. Geef ook je rekeningnummer door. Zo betalen we je het inschrijfgeld van het aantal resterende dagen snel terug. 

Annuleer je 30 kalenderdagen voor de start van de cursus? Dan krijg je het volledige inschrijvingsgeld terug.  Stuur hiervoor een mail naar elzenhof@vgc.be en vermeld je naam, je rekeningnummer en de datum van de cursus.  

Annuleer je minder dan 30 kalenderdagen voor de start van de cursus? Dan krijg je geen geld terug. 

Ja. Bij minder dan 6 inschrijvingen kunnen we beslissen om de cursus te annuleren. Ook in gevallen van overmacht kan dit gebeuren. Het inschrijvingsgeld wordt in deze gevallen steeds volledig terugbetaald.  

Ja. Kinderen die deelnemen aan een cursus moeten zindelijk zijn. Ervaart je kind hier moeilijkheden mee? Neem contact op met Koen Baele (koen.baele@vgc.be). 

Ja. Alle activiteiten voor kinderen gaan door in het Nederlands. Kinderen moeten Nederlands begrijpen en spreken om mee kunnen doen, dat is in het belang van de kinderen en de begeleiding. 

Bij bepaalde activiteiten binnen onze familiewerking kunnen ook kinderen met geen of een beperkte kennis van het Nederlands deelnemen. Raadpleeg daarvoor steeds de taaliconen. 

Nee. Wij organiseren geen taallessen Nederlands, of Nederlandstalige ateliers voor niet-Nederlandstalige kinderen die niet naar het Nederlandstalig onderwijs gaan.  

Nee. De cursussen worden georganiseerd voor een specifieke leeftijdsgroep. 

De inschrijvingen voor het najaar starten voor iedereen op hetzelfde moment. 

De kinderen die in het 1e semester van het schooljaar voor de creatieve ateliers op woensdag ingeschreven waren, krijgen gedurende 1 week voorrang om in te schrijven voor het 2e semester. Deze voorrangsregel geldt enkel binnen hetzelfde schooljaar; er zijn geen voorrangsregels bij de overgang naar het volgende schooljaar. 

1/4de van de plaatsen reserveren we voor kinderen uit gezinnen met  beperkte financiële middelen, via de Paspartoe tegen kansentarief. Indien deze plaatsen 2 weken voor de start van de cursus nog niet zijn ingevuld, worden deze alsnog opengesteld voor het bredere publiek. 

Heeft je kind een beperking? Neem dan contact op met GC Elzenhof vooraleer je jouw kind inschrijft.  

Wij nemen meteen contact op met de ouder(s) en vragen om zelf naar een dokter te gaan als dat kan. In bepaalde gevallen komt de verzekering van de Vlaamse Gemeenschapscommissie tussen in de medische kosten. Je krijgt van ons een papier mee voor de verzekering dat de dokter moet invullen.   

Zonder schriftelijke toelating mogen de kinderen niet alleen naar huis. Je kan dit aanduiden op de medische fiche tickets.vgc.be onder ‘vragenlijsten’ > ‘naam kind’. 

Nee. Alle communicatie, zoals fiscaal attest en facturen, is persoonlijk en gekoppeld aan de account die je aanmaakt bij de registratie. Als je andere kinderen inschrijft onder jouw account zal je dus een foutief fiscaal attest of een foutieve factuur krijgen. De factuur blijft ook gekoppeld aan jouw account en jij bent verantwoordelijk voor de betaling.